Zdravotnícke odbory sa spojili, odmietajú hrozbu väzenia

22.01.2013 Celý región

Bratislava 22. januára (TASR) - Odborové organizácie v zdravotníctve sa spojili, aby spoločne odmietli zmeny, ktoré chce prostredníctvom poslancov presadiť ministerstvo zdravotníctva. Tie majú zabezpečiť nepretržitú prevádzku v nemocniciach. Zároveň má po novom lekárom, ktorí počas núdzového stavu odmietnu nastúpiť do služby, hroziť pokuta alebo väzenie.
Lekárski odborári už preto napísali aj predsedom parlamentných strán, členom zdravotníckeho výboru a premiérovi Robertovi Ficovi. Pripravované zmeny totiž vnímajú ako snahu o kriminalizáciu zdravotníckych pracovníkov. "Vnímame to ako mocenskú odpoveď na našu snahu zlepšiť pomery pracovníkov v zdravotníctve, ako aj stransparentniť a zefektívniť celé slovenské zdravotníctvo," píše sa v liste Lekárskeho odborového združenia.
Nesúhlasný postoj majú rovnako ako lekárski odborári aj sesterské odbory a odborový zväz zdravotníkov. "Arogancia vládnej garnitúry sa naďalej stupňuje nielen k lekárom a sestrám, ale i k ostatným zdravotníckym pracovníkom," poukázala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Iveta Svetlanská. V prípade, že by navrhované zmeny prešli, sesterské odbory chcú iniciovať podanie na Ústavný súd SR.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región